Szukaj przepisu

Twoja wyszukiwarka

wtorek, 28 lutego 2012

zupa cebulowa

   Dobry przepis na zupę, jest szczególnie przydatny w zimie. Przedstawiam Państwu przepis na zupę cebulową. Można go zaliczyć do bardzo łatwych i pochłaniających niewiele czasu.

SKŁADNIKI :

- 3 duże cebule
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 1 l wody
- 6 toastów z ciemnego chleba
- 6 plastrów żółtego sera
- sól, pieprz, papryka słodka(w proszku:))
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek

   Pokroić cebulę w plastry, dodać odrobinę soli. Do dużego garnka wlewamy trochę oliwy z oliwek i smażyćmy cebulę, aż zacznie być przejrzysta, uważać na to by nie przypiec. Dodajemy do rondla litr wody i litr bulionu, teraz gotujemy ok. 25 minut. (pilnowac aby nie zabrakło płynu, dodajemy jeśli to konieczne).
   Na małej patelni podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, uwaga aby nie przypalić, zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę papryki i szybko wymieszać i wrzucić do garnka.
    Przekładamy zupę do naczynia żaroodpornego. Układamy na wierzchu chleb tostowy, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika, aż ser się stopi i lekko zbrązowieje. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz