Szukaj przepisu

Twoja wyszukiwarka

sobota, 25 lutego 2012

polędwica z Whisky

To przepis brdzo łatwy i nie zajmujący dużo czasu w przygotowaniu. Polędwica z alkoholem stanowią naprawdę zaskakujący bukiet smaku. Jeżeli chcesz możesz dodać trochę więcej whisky, aby smak był bardziej intensywny.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 Polędwica wieprzowa (400-500 g)
  • 225 ml whisky (trzy czwarte szklanki)
  • 100 g cebuli
  • 6 całych ząbków czosnku, nie obranych
  • 250 ml bulionu (jedna szklanka)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • oliwa z oliwek
  • 400 gramów frytek
Przepis:
  1. Obrać cebulę i posiekać bardzo drobno. Na patelnie wlej 8 łyżek oliwy i smarz cebulę na średnim ogniu aby się podsmarzała powoli.
  2. Przygotowanie mięsa: pociąć polędwice w cienkie plasterki, 8 łyżkek oliwy z oliwek z ząbki czosnku(całe bez obierania, aby nadać smak olejowi i następnie sosu), dodaj sól i pieprz do smaku. Usmaż według własnych upodobań i kiedy będzie gotowe zdejmij z ognia. Wyjmij mięso i czosnek na talerz.
  3. Jeszcze nie kłaść garnka na ogień, dodać cytrynę (dwie łyżki w recepturze dla dwóch osób). Stawiamy garnek na ogniu drewnianą łyżką lub łopatką "aby nie porysować" dobrze mieszamy po dnie by wymieszać sos z tym co pozostało po mięsie.
  4. Teraz dodać whisky i kiedy podniesie się temperatura gotujemy aż do odparowania alkoholu z whisky (1 lub 2 minuty).
  5. Dodaj łyżkę mąki przennej i mieszać. Im dłużej tym będzie gęstszy.
  6. Dodaj mięso i szklankę bulionu z kurczaka gorącego (jeśli używasz "pastylki" to pół na szklankę wody). Trzymać na ogniu aż zgęstnieje według naszego gustu. Ja osobiście nie lubię sosu bardzo wodnistego.
  7. Podczas gdy sos jest zredukowany do naszych potrzeb możemy przygotować frytki.
  8. Teraz nie pozostało nam nic innego ja jeść. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz