Kulki śliwkowe, lub rodzynkowe z orzechami. To przepis
na 10 osób, coś w rodzaju deseru, bardzo łatwe w przygotowaniu i w
ciągu 20 minut gotowe.
Składniki: (na około 40 sztuk)
- 180 ml mleka
- 175 g cukru
- 300 g śliwek kalifornijskich, lub rodzynek
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki masła
- cukier do panierowania
Zagotować
mleko z cukrem i po dziesięciu minutach dodać śliwki. Gotować na małym
ogniu, aż zobaczysz dno garnka. Dodaj orzechy i masło.
Przełóż na mokrą tackę aby się nie przykleiło i pozostaw do ostygnięcia.
Formujemy kulki i otaczamy w cukrze.
Możesz umieścić wewnątrz kawałek orzecha lub owoc suszony.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz