Szukaj przepisu

Twoja wyszukiwarka

czwartek, 18 września 2014

Witajcie!

Dzisiaj mam dla was przepis na biszkopt kakaowy z masą budyniowo -jabłkową :)

Zapraszam do wypróbowania :D


Zaczynamy od składników...

na biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego na 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 250g. masła
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki cukru do smażenia jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody

A więc zaczynamy...

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pomału, porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Po jednym wlewamy żółtka i stale ubijamy, aż do uzyskania puszystej masy.

Pomału wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto wlewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok.35 min w temp. 180 stopni (czas zależy od piekarnika)

Krem:
Myjemy jabłka, obieramy, drobno kroimy. Wlewamy na patelnię 2-4 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie się rozprażą dodajemy do nich cukier i stale mieszamy jeszcze przez chwilę aby cukier się rozpuścił. Ściągamy patelnię z palinka i odkładamy do wystudzenia.


Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszanki. Pozostałem mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy budyń "zgęstnieje" zdejmujemy garnek z ognia i odkładamy do całkowitego wystudzenia, przykrywając pokrywką.

Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a później jabłka. Mieszamy do połączenia składników.

Przekładamy:
Przestudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy. Dekorujemy według uznania i wstawiamy biszkopt do lodówki.

(Do masy dodałem odrobinę żelatyny, żeby lepiej się ścięła) 

Życzę smacznego!

I zapraszam do wysyłania swoich przepisów na fb...https://www.facebook.com/gotujemy.w.kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz