Szukaj przepisu

Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 15 września 2014

Dobry wieczór! :D

Witajcie, dziś chciałem się z wami podzielić prostym przepisem na pyszny obiadek.
Będzie to przepis z cyklu... Gotowanie w szkole.
Zapraszam na Kotleciki mielone z ziemniaczkami i surówkę.
Niestety składników nie podam wam dokładnie, bo robiliśmy... na oko :D

A więc zabieramy się do dzieła...

Co będzie nam potrzebne? 

- mięso mielone
- jajko 1szt.
- bułka tarta
- sól, pieprz
- cebula
- ziemniaki
- marchewka
- jabłko

No to gotujemy...

Mięso wykładamy do miski, wbijamy całe jajo, dodajemy sól, bułkę tartą (można czerstwą bułkę namoczoną w mleku), i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli uważamy że mięso jest za "rzadkie" to dodajmy jeszcze bułki. Z przygotowanego mięsa formujemy średnie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.

Ziemniaki poddajemy obróbce brudnej (myjemy i obieramy), następnie kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy.

Jabłko i marchewkę poddajemy obróbce brudnej i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pieprz i sól, można również dodać soku z cytryny aby jabłko "nie sczerniało" i aby surówka miała lepszy smak. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i usuwamy nadmiar soku jaki się wydzielił.

Kotlety smażymy. Ziemniaki odcedzamy, zgniatamy dodając odrobinę mleka i masła (można dodać troszkę vegety dla lepszego smaku)

Wszystko podajemy na talerzu. (Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem)

Smacznego! :D


A i jeszcze jedno... Dziękuję kolegom za gotowanie, bez nich by się nie udało :D
Mistrzowie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz