Szukaj przepisu

Twoja wyszukiwarka

czwartek, 22 marca 2012

Cannelloni z mięsem


Cannelloni z mięsem (makaron rurki). Jest to przepis na 6 osób. Może być podawane jako danie główne, średniej trudności, a przygotowanie zajmuje 40minut.
Składniki:
-250 g mielonej wołowiny
-250 g  mielonej wieprzowiny
-18 rurek makaronowych(canelones)
-1/2 cebuli
-1/2 szklanka mleka
- ząbek czosku
- 1 łyżka stołowa mąki
- 2 łyżeczki oliwy
- sos pomidorowy
- sos Beszamel
- tarty ser
- bazylia
- oregano
- masło
- sól i piprz
     Najpierw gotować makaron cannelloni w lekko osolonej wodzie. Bardzo ważne aby go nie rozgotować. Wyjmujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
     Rozgrzewamy olej na patelni i lekko podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Gdy nabierze koloru dodać wołowinę i wieprzowinę. Możemy lekko posypać solą i pieprzem, pozostawiamy co chwilę mieszając. Jeśli mięso jest gotowe dodać oregano, basylię i mąkę i dobrze wymieszać. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając. Zostawiamy na kilka minut i usuwamy z pieca.
     Nagrzewamy piekarnik do 200 ° C. Nadziewamy makaron mięsem i układamy na naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Następnie nakładamy sos pomidorowy, na to trochę sosu Beszamel i posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika i pozostawiamy do podpieczenia. Serwujemy gorące.

2 komentarze:

  1. Ciekawe....ale mam pytanie ; po co gotujesz canalloni?O wiele wygodniej jest faszerować nieugotowany makaron. Ja układam ww naczyniu warstwami i każdą warstwę przelewam beszamelem (dość płynnym).Makaron po zapieczeniu jest miękki i danie bardzo smaczne.Tak samo robię lasanie.
    Nie gotuję płatów makaronowych. polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje, nie jest obowiazkowe gotowanie makaronu. Ja go lekko podgotowuje. Rzecz gustu, nie zmienia to smaku :)

    OdpowiedzUsuń